Tuesday, January 26, 2010

(textuletz pt punkt)

il postez aici :) intr-un fel de avanpremiera :P sper sa va placa



În liceu, îmi asumasem rolul de guru pentru copii şi copile cu un an-doi mai mici decât mine – eram un fel de hippie atunci, cu păr lung (singurul tip cu păr lung din liceu) şi blugi evazaţi. Şi aveam o retorică gen 'uitaţi-vă cât de frumos e momentul ăsta', 'toate problemele pe care ni le facem sunt minore, inesenţiale, important e doar să respirăm încet şi să fim atenţi la frumuseţea din jur'. Unde mai pui că învăţasem şi să ghicesc în tarot, şi le ghiceam în parcuri necunoscuţilor – şi ne înţelegeam să ne vedem şi a doua zi, şi ne împrieteneam.

Acum n-aş mai vorbi aşa ca atunci – am învăţat să respect problemele şi grijile oamenilor cu care intru în contact, şi nu le mai minimalizez – şi mă zburlesc ca o pisică enervată atunci când altcineva spune chestii gen 'ceea ce ţi se întâmplă nu e important, hai să-ţi spun mai bine ce mi s-a întâmplat mie' sau 'uite cum aş proceda eu în locul tău'. Şi asta numai pentru că am învăţat să ascult.

Tot pe când eram în liceu, am cumpărat o cărticică – Eu şi tu de Martin Buber. Nu ştiam pe atunci că a avut un impact atât de mare asupra filosofiei contemporane – şi nici că avea să-mi influenţeze atât de tare interesele de acum – că datorită cărţuliei pe care tocmai o cumpărasem mă voi apuca de consiliere, că datorită ei o să ajung lector la catedra de filosofie a USM (unde sunt angajat acum) şi că o să-mi modifice într-atât felul de a privi la relaţii.

În tot cazul, datorită cărţuliei asteia a lui Buber, începând de prin anul II de facultate, aproape tot ce fac a început să se învârtă în jurul conceptului de dialog. Aşa am abandonat modul meu de a relaţiona din liceu – când le spuneam oamenilor că problemele lor nu sunt reale (nu înţeleg nici acum de ce le plăcea aşa de tare de mine) – şi am început efectiv să-i ascult.

M-am antrenat pentru asta aşa cum alţii se antrenează ca să obţină centura neagră în vreo artă marţială – am fost la seminarii de ceea ce se cheamă comunicare nonviolentă – unde ne învăţau să descoperim emoţiile şi necesităţile din spatele cuvintelor oamenilor cu care vorbim, să-i ascultăm până la capăt, fără să încercăm să-i schimbăm sau să le dăm sfaturi sau să le povestim întâmplările noastre – şi după aia să le oferim o baie de empatie şi căldură şi acceptare.

Şi, tot aşa cum înainte le ghiceam în tarot tuturor, am început, după workshopul de comunicare noviolentă, să caut oameni pe care să-i ascult, până când modul ăsta de a asculta – un mod de a privi în ochi, un mod de a privi într-o parte, un mod de a da din cap, o disciplină a abţinerii de la a-i judeca pe alţii şi o disciplină a abţinerii de la a vorbi în locul lor, de a-ţi alege cât mai exact cuvintele care le demonstrează că îi înţelegi – mi-a devenit un fel de a doua natură. Până am învăţat să fac asta, prietenii mei râdeau de mine – dar am tot insistat până au început să se mire de ce îi sună anume lui Alex şi nu vreunui iubit / iubită ca să-i povestească ce-i doare sau bucură.

Între timp, m-am împrietenit cu o profă de la USM, care practică ceea ce se cheamă consiliere filosofică şi dialog socratic – un mod de a aduce filosofia mai aproape de viaţa cotidiană (ceea ce-mi visam întotdeauna) – şi am adăugat la baza pe care o reprezentau abilităţile mele de ascultare şi un stil aparte de a întreba şi a interpreta evenimentele şi trăirile.

Făceam asta cu toţi. Pe băncile din faţa universităţii. În timpul cenaclului pe care-l moderam. Când ieşeam la ceai sau cafea cu prietenii şi stăteam ore întregi încercând să descifrăm sensurile experienţelor despre care îmi vorbeau.

Prietenii ăştia ai mei erau, în marea lor majoritate, prietene – întotdeauna m-am înţeles mai bine cu fetele decât cu băieţii, şi o persoană dragă îmi spunea că asta se întâmplă pentru că am o sensibilitate mai mult feminină – că mă interesează cum se simte omul, nu care sunt soluţiile pentru problemele lui. Ei, şi prietenele astea ale mele au început să-mi spună, pe rând: 'ştii, Alex, atunci când am început să ieşim împreună, eram îndrăgostită de tine – şi, treptat, mi-am dat seama că e mai bine să fim doar prieteni decât orice altceva. Şi mă bucur că avem o relaţie de încredere şi că pot să-ţi spun asta, pentru că ştiu că nu o să se schimbe nimic dacă o să ştii'.

Mă mira asta la început – până mi-am dat seama că şi eu am extrem de multe experienţe similare (da, durează mai mult să-mi înţeleg experienţele proprii – mă conectez mai greu la mine decât la oricine altcineva) – şi că le spuneam, deseori, aceleaşi lucruri fetelor de care mă îndrăgosteam eu – şi nu voiam ca relaţia noastră să se transforme în una erotică.

Mi-am dat seama că ele făceau pentru mine exact ceea ce făceam eu pentru prietenele cu care eram 'just friends' – şi o făceau, probabil, natural, fără să se fi antrenat pentru asta (da, femeile se pricep să asculte şi să înţeleagă şi să empatizeze mai bine decât bărbaţii – o probează toate sesiunile de 'bârfă şi susţinere' la care am participat) – şi mă îndrăgosteam de ele din acelaşi motive din care se îndrăgosteau de mine cele pe care – doar – le ascultam. Mi-am mai dat seama, după dinamica relaţiilor noastre, că ascultarea construieşte ataşament, şi că întrebările de tip socratic sunt o formă uşoarăuşoară şi frumoasăfrumoasă de flirt – iar flirtul construieşte atracţie – numai că asta e o poveste pentru un alt textuleţ.

În tot cazul, din momentul acela, un mix aparte de ascultare, întrebări, ironie caldă şi flirt au devenit – nici eu nu le ştiu proporţiile, doar le intuiesc, uneori mai exact, alteori mai puţin – un fel de semnătură pe care o pun pe toate relaţiile mele. Un brand.

16 comments:

Eugenia said...

probabil, este o experienta cu adevarat interesanta, deoarece suna ca un "paradis" al relatiilor interpersonale, si imi place ideea ca ascultarea si intrebarile formeaza un fel de flirt care prooaca atractie. imi pare acest subiect extrem de util :) cit despre textulet in genere, mi-a placut mult, sper sa il aprecieze si alti cititori ai revistei

Unknown said...

abia astept povestea cu flirtul... :P

khora said...

@ Eugenia:

ma bucur ca ti-a placut :) si ca ti s-a parut util :) nu stiu cat de paradis e, dar ofera taaaaaare multa placere si implinire. tuturor celor implicati. atunci cand esti adevarat / autentic in asta.

@ umma

o sa anticipez :) flirtul functioneaza cel m bine pt mine atunci cand nu urmaresc un alt scop - majoritatea persoanelor pe care le cunosc flirteaza atunci cand sunt atrase de altcineva, ca sa-l faca pe acest altcineva sa fie atras de ele - eu flirtez pur si simplu :) fara sa urmaresc vreun scop :) si atunci e muuult m m placut si ma implic muuuuult m tare.

maria said...

'...pentru că am o sensibilitate mai mult feminină – că mă interesează cum se simte omul, nu care sunt soluţiile pentru problemele lui.'

dar nu ai, totusi, senzatia ca nu faci destul daca nu incerci macar sa conturezi o solutie dupa ce ai ascultat? evident, intrebarea asta vine dintr-o anxietatea de-a mea...

khora said...

@ maria:

uneori fac asta, dar fff rar. si doar daca mi se cere :)

am incercat sa dezvat un om drag sa ofere solutii prea repede :) si incerc sa fiu si eu in line cu ceea ce invat pe altii :)

in principiu, primul lucru pe care il fac e sa ascult. dupa aia sa ma asigur ca am inteles corect. eventual sa dezvolt impreuna cu celalalt una sau m multe din temele lui. si abia dupa aia - cand celalalt se simte m bine - si sunt sigur ca am inteles si eu - abia atunci simt ca am dreptul sa zic o solutie. si asta numai pt oamenii fff dragi :)

uneori mi se cere direct o parere ref la ceva - gen feed-back la texte, sau in raport cu o situatie - si atunci nu ezit sa spun direct ceea ce cred.

pt tine cum functioneaza? despre ce fel de anxietate e vorba - daca poti sa-mi spui?

maria said...

in general fac si eu ca tine: sugerez solutii doar dupa ce ascult atent. desi uneori pun intrebari ce fac aluzie la solutii, pentru a-l invita pe cel de linga mine sa-mi povesteasca mai mult. anxietatea: cind cineva imi povesteste, nu ma pot abtine sa atribui doua 'imperative' discursului lor: 'asculta-ma/incearca sa ma intelegi', si 'da-mi un raspuns'. prima e in puterile mele, iar a doua nu neaparat, de aici si anxietatea. si inteleg, in acelasi timp, ca al doilea imperativ e probabil doar o proiectie a mea. dar anxietatea ramine.

khora said...

@ maria:

intrebarile care conduc inspre solutii par a fi ok, in principiu - pe o logica din asta socratica :) desi pot fi uneori manipulative, atunci cand solutia e a ta, derivata anume din experienta ta (atunci cand nu te poti dezlipi de ea).

dar referitor la anxietatea ta - cred ca inteleg ceea ce zici, si o resimt si eu (cred ca levinas ar avea si el muuuuuulte de spus in contextul asta :).

raspunsul da - nu sta in puterea noastra - dar, ca sa ma exprim in termeni levinasieni :), celalalt este locul unde ni se opreste orice putere - si raspunsul e o forma de a fi vulnerabil, in sensul asta, de a-i asigura cumva celuilalt prioritatea - contributia ta la conversatie e secundara, derivata, si vrei ca raspunsul tau sa fie unul bun, sa fie adecvat la ceea ce spune celalalt, vrei ca celalalt sa primeasca raspunsul tau. si raspunsul tau e bun atunci cand ii e adresat intr-adevar celuilalt - cand vorbesti despre el si pentru el, cand el nu resimte raspunsul asta ca ceva strain siesi - asa cum se resimt uneori sfaturile celor care 'stiu mai bine'. si da, e super-solicitant si dificil sa oferi un asemenea raspuns. si nu e ceva 'in puterea noastra', mai curand ceva care reusim sa facem printr-un fel de gratie, un fel de har. care nu depinde de noi. sper ca are cat de cat sens pentru tine ceea ce zic.

si nici intelegerea nu depinde intru totul de noi - ceea ce ne sta in puteri e sa facem un efort continuu de intelegere si acceptare, si sa nu ni se para ca am inteles tot prea repede - pentru ca nu suntem in corpul celuilalt si nici in mintea lui, si nu putem experimenta senzatiile si sentimentele si gandurile lui asa cum o face el - suntem destinati distantei si diferentei si efortul asta continuu de intelegere si deschidere e tot ce putem face, si uneori reuseste si asta.

acum lucrez pentru teza la un fel de tipologizare a raspunsurilor - si deocamdata modelul meu porneste de la niste chestii f simple - raspunsul poate fi 'acord', 'completare' sau 'contradictie' si incerc sa definesc conditiile de adecvare pentru fiecare dintre ele, si cateva structuri tipice :)

adica suntem oarecum - mi se pare - pe aceeasi unda :)

maria said...

sa stii ca il reciteam pe Levinas acum, in seara asta)) Lucrurile despre care ai scris imi sunt cunoscute, si cred ca am lasat acest comentariu pentru ca aceste preocupari mi s-au acutizat recitindu-l pe Levinas. As vrea si eu sa scriu ceva despre raspunsuri la un moment dat, dar pentru asta trebuie sa aprofundez teoriile despre actul de vorbire, si multe alte chestii...In general, nu ma simt in stare sa scriu despre etica aplicata pina nu ma clarific cu meta-etica, ceea ce fac la moment.

Inteleg (sper!) ce spui despre dificultatea de a intelege, dar cred, totusi, ca a asculta si a intelege e oarecum mai usor decit a da un raspuns. Pentru ca mi se cere deschidere, atentie, si asta pot oferi. Deci chiar daca in final nu pot intelege, oricum ramin cu senzatia ca am dat ceva, ca am raspuns celuilalt facind o incercare onesta de a intelege..Dar in absenta unei solutii, unui raspuns substantial pentru celalalt, sursa anxietatii persista. si apropo, nu cred ca exista un raspuns pentru ceea ce spun eu acum..Adica e o anxietate care trebuie sa existe, care e la locul ei, cred eu...

khora said...

da, si eu cred ca trebuie sa existe anxietatea asta -

si sunt de acord ca a asculta poate fi m usor decat a raspunde (desi ma gandesc ca exista unele lucruri pe care nu le-as putea asculta, sau unele momente in care mi-ar veni fff greu s-o fac) - si a asculta / a incerca sa intelegi e, intr-adevar, in puterea noastra - si cred ca e un imperativ bun :) - a asculta si a incerca sa intelegi.

p.s. am dat ieri de blogul tau. pot sa pun link la mine in blogroll? ;))

maria said...

cum de ai dat de el?) serios. parca nu prea i-am facut publicitate...))

sigur, pune-l in blogroll daca vrei, dar fara nume, daca se poate..

khora said...

ei :)

am un counter care imi da si linkurile de pe care ajunge lumea pe blogul meu. tu m-ai adaugat in blogroll :) si cineva a intrat la mine de pe blogul tau. mi-am dat seama ca-i al tau destul de repede :)

maria said...

duh!)))

m-am uitat si eu la statistica mea acum. sper ca nu te-ai suparat ca ti-am publicat alea doua poezii vechi pe blog. daca da, let me know si le fac private..

khora said...

mmmmmmmmm :)

as vrea - daca e posibil. o sa-ti povestesc de ce vreau asta - cum te exprimi tu, de ce m-am solidarizat de textele vechi - daca ne vedem face to face candva :)

dar de suparat nu m-am suparat :)

maria said...

bine, s-a facut)

maria said...

apropo, am si eu ceva sa te rog. daca se poate, sterge comentariul meu de pe blogul tau de texte, cel de la poezia despre camera anecoica, in care ti-am lasat mailul meu. si comentariul asta poate fi sters..thanks!

khora said...

@ maria:

s-a facut :)

Post a Comment